Expositie Janke Vaartjes in Hotel de OORSPRONG & de STOETERIJ

Vanaf 3 april Expositie Janke Vaartjes en Peter van Helmont @restaurantdestoeterij.nl

 Expositie Janke Vaartjes en Peter van Helmont

 

Van 3 april t/m 4 september 2017 stellen twee exposanten hun werk ten toon in hotel-restaurant De Oorsprong, een voormalige stoeterij, te Sint Nicolaasga. In de diverse ruimtes is werk te zien van Janke Vaartjes (fotografie) en Peter van Helmont (aquarel en pastel).

 

Janke Vaartjes

Voor Janke Vaartjes (Joure) is fotografie haar grote passie. Bij het maken van een foto is ze vooral op zoek naar kleur, vorm en compositie. Het moet kloppen en tegelijk spannend zijn, nieuwsgierig maken. Een terugkerend thema in haar werk is de stilte, de leegte, de kwetsbaarheid, het bijzondere van het gewone.

Janke maakt vaak gebruik van de macrofotografie. Door het onderwerp dichtbij te halen ontstaat een ander beeld. Een stuk stof wordt bijvoorbeeld een landschap, een stukje van een verweerde spiegel een mensfiguur. De foto’s worden gedrukt op speciaal fotopapier. Daardoor ontstaat een schilderachtig effect.

 

Peter van Helmont

Peter is gefascineerd door taal en beelden. Altijd op zoek naar de schilderkunstige balans tussen harmonie en contrast, tussen veel en weinig, warm en koud, wit en kleur, detail en grote vorm, figuratief of abstract. Hij is in toenemende mate geïnspireerd door de veelzijdigheid van de aquareltechniek en maakt met regelmaat uitstapjes naar werken met pastel of een combinatie van aquarel- en pasteltechnieken. Peter legt zich niet vast op één thema, maar verrast zichzelf met stadsgezichten, portretten, mensen, dieren, industrieel erfgoed en landschappen. Soms valt hij weer terug op zijn oude liefde: abstractie.